Begin eetbare Parktuin

Gepubliceerd op 21 december 2022 om 11:15

Ambities!

 

Ja, dat hebben we zeker! Want hoeveel fantasie moet je hebben om een verwilderd weiland vol met riet te zien als een prachtige (en eetbare) parktuin…?

 

Het begon eigenlijk al in onze oude huis. Als we, op funda, een mooi huis/boerderij zagen, begon ik als eerste de tuin te tekenen. Het moet er als een kasteel tuin uitzien. Ja, als je iets doet, dan maar direct goed! 

 

Één ding wat daar zo fijn van was, is als je aan het tekenen bent dan kost dat geen geld. Dus al snel zijn gemetselde moestuinbakken getekend op kniehoogte, een prachtige victoriaanse grote kas en een rond theehuisje. Daarnaast wilden we een deel bos, bloemenweide met fruitbomen, fontein met rozen eromheen, en een hele grote moestuin.

 

Oke, dit was het plan en al snel vallen er ideeën af want alles kost een vermogen!

Bijvoorbeeld: we hebben een bedrijf benaderd voor de moestuinbakken van steen. Hij had het over fundament en een bedrag waar je bijna een huis van laten bouwen! Wij konden uitgaan van minimaal 60 000,-. Daar kunnen we ons leven lang wel groenten van kopen zonder er moeite voor hoeven te doen. Spijtig maar direct een streep erdoor!

 

Op de dag dat wij de sleutel kregen zaten wij al met een hovenier om de tafel om mijn mooie tekening om te zetten in een plan van aanpak. Een maand later begon het avontuur. Er moest eerst een goede laag van de grond om die akelige riet weg te krijgen. Er werd gelijk stroom en een bewatering systeem aan gelegd, nieuw graszaad gestrooid, fruitbomen geplaatst en wilde bloemenzaad gestrooid. En alles tijdens een heel heel heel nat voorjaar! Het was één zwarte bende maar wat waren wij er trots op! 

 

Ieder ander zou het huis verven en naar smaak maken, maar wij kozen direct voor de tuin als eerste project. 

 

Het eerste half jaar was een drukte van belang. Harry was druk met het slecht onderhouden hout aan de buitenkant van het huis. Ik (Silvia) was druk met onkruid en wilde jonge boompjes verwijderen uit de siertuin en de hovenier met zijn personeel in onze nieuwe parktuin.

 

Ook zijn er twee bomen gerooid en gekloofd voor de winter. Daar genieten wij nu (december 2022) volop van. Deze bomen waren gevaarlijk en moesten echt aan de kant. In het productie bos zullen we binnenkort een grote boom weg gaan halen die ook gevaarlijk is. Dit doen we met onze vijf kinderen en aanhang. En maken er een gezellig-productief-en culinair weekend van.

 

Wie zaait zal oogsten!

 

En na een actieve periode van zaaien en onkruid verwijderen, was het moment aangekomen van oogsten. Het eerste wat wij konden oogsten waren de doperwten. De hele zomer hebben we van vele soorten groenten genoten en dat doen we nu nog. Op dit moment hebben we nog wortelen, prei en verschillende kolen in de grond. Een feest voor mij, want het blijft een wonder hoe ons eten uit de grond groeit. 

 

Het was niet altijd een feest hoor. Ik kon wel janken toen ik, op een gegeven moment, het onkruid niet meer aan kon. Ik had de oorlog ertegen verloren in sommige bedden en kon niks anders doen dan accepteren. Ook hebben onze kippen de moestuin ontdekt, tegen het eind van de zomer. Grrr…. Volgend jaar gaan we het anders aanpakken!

 

De tuin is redelijk in rust voor de winter. Als de laatste wortelen eruit zijn ga ik de tuin inpakken met worteldoek, behalve de kolenbed en prei bed. Dan hoop ik volgend voorjaar een mooie start te maken zonder onkruid


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.